Kasten op maat voor glas-in-loodramen Abdij van Park

maatwerk voor de erfgoedsector

Onze Celdekor-vakmannen brengen heel wat uren door bij particulieren, in kantoren en publieke gebouwen. Maar af en toe mogen ze ook aan de slag in een omgeving die geschiedenis ademt & een ziel heeft, en dat zorgt voor een extra inspiratieboost. 

We waren dan ook heel blij dat we dit voorjaar opnieuw mochten werken voor Abdij van Park: een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite uit de 12de eeuw, aan de rand van Leuven en midden in het groen. Een locatie die we intussen behoorlijk goed kennen: we plaatsen er eerder al een keuken op maat en mochten ook helpen bij de verhuizing van historische archiefrekken.

Glas-in-loodpanelen na 200 jaar weer thuis

2021 is een dubbel feestjaar voor de Abdij. Niet alleen bestaat de orde van de norbertijnen exact 900 jaar, in mei openden ook de belangrijkste historische ruimtes van de abdij weer de deuren voor het grote publiek. 

Een van de hoogtepunten van dat bezoek is ongetwijfeld de collectie glas-in-loodpanelen in de pandgang: ware kunstwerken, die de Leuvense meester-glazenier Jan de Caumont maakte in de 17de eeuw. Ze stellen taferelen voor uit het leven van Norbertus, de stichter van de orde. Na de Franse Revolutie verkochten de paters de 41 glasramen omdat ze in geldnood zaten, en de collectie raakte verspreid over de hele wereld. 

Kasten voor glas-in-loodramen in afwachting van restauratie

De 20 centrale panelen zijn intussen terug thuis en kregen in 2018 de erkenning van Vlaams Topstuk. Na restauratie werden ze teruggeplaatst in de pandgang, waardoor je hun kleurenpracht nu opnieuw kan gaan bewonderen.

In afwachting van restauratie mocht Celdekor een oplossing op maat uitwerken voor de gebrandschilderde glasramen.

Met eerbied voor het eeuwenoude glazeniersambacht en met respect voor de kennis van Aletta Rambaut, kunsthistorica en experte in glasrestauratie, ontwierpen en realiseerden we 8 maatkasten: 

  • Volledig uitschuifbare leggers, zodat de panelen heel eenvoudig van en naar de restauratietafel getransporteerd kunnen worden
  • Elke kast biedt ruimte aan 5 à 8 panelen, waardoor ze minder ruimte in beslag nemen

Dank aan het team van Abdij van Park, wij vonden het super om onze schouders onder dit project te zetten en zo ons steentje bij te dragen aan jullie indrukwekkende restauratiecampagne.

Celdekor aan de slag op jouw erfgoedsite?

Sta jij als erfgoedspeler binnenkort ook voor een uitdagende restauratie of renovatie? We denken graag met je mee en laten ons daarbij adviseren door experten.

Neem vrijblijvend contact met ons op, en dan buigen we ons samen over jouw specifiek interieur- of maatwerkproject.

Deel dit artikel op: