Circulaire renovatie voor Stad Leuven

circulaire renovatie Leuven

Een circulaire renovatie: de kans is groot dat je het in Keulen hoort donderen wanneer je die term leest…Heel concreet komt het hierop neer: wie circulair renoveert, streeft ernaar om bouwmaterialen maximaal te recupereren en te demonteren.

(Ver)bouwen heeft een impact op het klimaat. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de CO2-uitstoot in Vlaanderen afkomstig is van het produceren & verwerken van materialen? We kunnen er dus als samenleving maar beter spaarzaam mee omgaan… Zo voorkomen we dat onze grondstoffen uitgeput geraken én dat de afvalberg nog verder groeit. Principes die we ook bij Celdekor maximaal proberen toe te passen. We waren dan ook erg blij toen we na een procedure van openbare aanbesteding deze circulaire renovatie mochten realiseren in opdracht van Stad Leuven.

Circulaire renovatie: 70’s appartementen worden duurzame studio’s

In de Fonteinstraat in Leuven, in een appartementsgebouw uit de jaren ‘70, voldeden 3 studio’s van AG Stadsontwikkeling Leuven niet meer aan de huidige kwaliteitsnormen. Ze waren toe aan een grondige renovatie. De Stad Leuven streeft ernaar om tegen 2030 100% klimaatneutraal te zijn, en besloot voor dit pilootproject dan ook volop de kaart te trekken van circulariteit en duurzaamheid.

Kristof Ribus, projectbeheerder: “We vertrokken van deze vraag: welke aanwezige materialen kunnen we behouden en hergebruiken? En als we ze elders moeten gaan zoeken, kunnen we dan kijken op de recuperatiemarkt of in productieoverschotten die anders wellicht op het containerpark zouden belanden? Zo zijn de inox werkbladen van de keukens afkomstig uit het Leuvense Politiehuis. De karaktervolle, houten vloer werd op een andere werf geweigerd omwille van de nerftekening. De unieke, natuurstenen mozaïekvloeren in de inkomhalletjes zijn dan weer afkomstig van schoorsteenmantels uit afbraakbanden. Het bestaande buitenschrijnwerk hebben we behouden en afgewerkt met nieuwe, isolerende beglazing.”

Kristof Ribus
AG Stadsontwikkeling Leuven
Projectbeheerder

Wij kijken terug op een constructieve samenwerking met Celdekor. Professioneel, anticiperend, probleemoplossend en respectvol. Niet enkel naar ons als opdrachtgever, maar ook tegenover de andere uitvoerders. Tijdens een circulaire renovatie werk je intensief & gelijktijdig samen op kleine oppervlaktes, en we beseffen als bouwheer dat dat niet zo vanzelfsprekend is. Maar de verstandhouding met team Celdekor was altijd positief en collegiaal doorheen de verschillende fases van het renovatieproject.

Circulaire renovatie : maximaal demonteerbaar

Waar er toch nood was aan nieuwe materialen, kozen alle aannemers maximaal voor duurzame alternatieven (bio-based, recycleerbaar, …). De studio’s zijn bovendien zo ingericht en opgebouwd dat alles demonteerbaar is. Technieken zijn niet ingeslepen, maar verlopen ‘op’ de muren of in bereikbare gootjes onder de vloer. Daardoor komt er geen breekwerk te pas aan eventuele aanpassingen of vernieuwingen in de toekomst.

Kristof: “Tijdens dit project hebben we maximaal ingezet op bijleren en experimenteren. Alles wat we hier hebben geleerd, zullen we gebruiken voor toekomstige renovatieprojecten. Want als we als stad onze CO2-uitstoot willen reduceren, is zoveel mogelijk circulair bouwen the way to go.” De studio’s dienen de komende maanden als kijkwoning en worden daarna ingezet voor betaalbaar wonen.

Met dank aan AG Stadsontwikkeling Leuven voor het vertrouwen en KPW Architecten voor de fijne samenwerking.

 

jouw interieurproject ook duurzaam aanpakken?

We delen onze expertise rond duurzame materialen en circulair renoveren graag met jou. Neem gerust contact met ons op om te bekijken hoe we de impact van jouw (ver)bouwproject op ons klimaat zo beperkt mogelijk kunnen houden.

Deel dit artikel op: